PSM_V26_D768_Brain_of_gaussDet finns många olika sätt att träna minnet – här är ett. I princip är hjärnan en muskel som du kan träna, och ganska lätt dessutom. Innan du har läst klart vill jag att Du har förstått:

  • skillnaden på korttidsminne och långtidsminne
  • vitsen av att relatera ny kunskap till befintliga strukturer
  • vitsen av att en specifik ordningsföljd
  • värdet i humor för att hjälpa minnet
  • Med rätt strategier kan du minnas nästan vad som helst! Här är lite småfakta om hjärnan som kan vara till nytta nu när du håller på att få superminne…

Hjärnan vill ha KUL!
– Ju roligare något är desto roligare tycker hjärnan att det är, vilket gör att du lär dig och minns lättare….

Hjärnan vill ha BLOD!
– När du är stressad försvinner blodet från delar av hjärnan och minskar dina möjligheter att lägga saker på minnet. Det är därför en av symptomen på post traumatisk stress som ger begränsade möjligheter att fokusera på att lära nya saker… har du tänkt på hur vissa masserar pannan eller slår sig för pannan när vi tänker eller kommer på något? Det finns en mening med detta!

Hjärnan vill ha SYRE!
– När du tränar syresätter du kroppen, inklusive hjärnan – vilket underlättar för den att fungera. På samma sätt är det negativt om du sitter hopkurad i en stol och råpluggar längre än 20 minuter eftersom du stryper syretillförseln. Hoppa upp och ta en fika så ökar du inlärningsförmågan!

Hjärnan vill ha PAUSER!
– När du tränar muskler är det självklart att en träning i korta intervaller är positiv för muskelmassans förmåga att ta till sig och återhämta sig från varje belastning. Hjärnan är en muskel också! 20 minuter är ett bra intervall för en del, 45 minuter för andra… du hajar, eller hur?

Hjärnan vill ha NÄRING!
– Hjärnan slukar massor av energi! Framförallt driver den på rent socker – vilket kan förklara skogen av Colaflaskor runt datornerdarna i domedagsfilmer… (skämt åsido:) när du driver hjärnan på rent socker får du en tillfällig formtopp, ungefär som när du häller raketbränsle i en bil. På samma sätt skär resten ihop om du gör det för lång tid…. (visste du att vi håller värme av socker, och att en kall godisbit kan skapa högre kroppstemperatur än en mugg rykande te?). – Håller du koll på blodsockret håller du hjärnan på topp!

Hjärnan vill ha UPPREPNING!
– Hjärnan generaliserar när den har uppfattat något tre gånger på raken. Då kickar neuroner in och börjar bygga broar i långtidsminnet, och dessa broar förstärks vid varje upprepning. Med andra ord: det finns inga genvägar – Öva, öva, öva… enkelt, eller hur?

Hjärnan är BEGRÄNSAD!
– Acceptera detta… men bara om du vill låta dig själv begränsas. Man trodde faktiskt att jorden var platt och att elpriserna skulle bli lägre vid avreglering… Men ok, här är några begränsningar vissa menar att hjärnan har: vi kan hålla rätt på ca 7 olika saker samtidigt (plus minus 2). Mer än så klarar normalt inte “arbetsminnet” (= korttidsminnet). Vi kan exempelvis minnas siffror i grupper om 4 lättare – ifall du undrar varför kreditkortnummer ser ut som de gör.

Minnas på 10 MIN!

Här kommer en minnesmetod för fakta som du kan använda redan om tio minuter. Den bygger på att du använder dig av:
1. En miljö du redan “kan”. Med andra ord en miljö som finns inpräntad i ditt långtidsminne. Exempelvis ditt hem, en bil eller cykel eller något annat jämförbart.

2. Gruppering av ord (i det här fallet) du vill minnas i par – oavsett betydelse

3. Använd ordens fonetiska innebörd, inte deras faktiska.

4. Skapa sekvenser i miljön, i en specifik följd, där du med humor (lättare att minnas) skapar bilder av situationer som relaterar till dessa parvis klumpade ord.

Exempel
Jag skall minnas när Franska revolutionen ägde rum (1789) genom bildandet av nationalförsamlingen och stormningen av Bastiljen 14:e juli.

1. Jag tänker mig att mitt rum som ser ut som SJUTTON (en enda röra), där jag sitter med en macka som jag ÅT i NIAN (nyllet).

2. Jag ser hur jag sitter och ritar en bild av ett CD-omslag till ett franskt band med massa bönder och en flagga där det står NATIONALFÖRSAMLINGEN som titel på plattan (visuellt bildminne av ordets form).

3. Fönstret flyger upp och en STORM blåser in i rummet. När jag tittar ut genom fönstret ser jag en otroligt sexig (hjärnan gillar sex) Hawaiansk dambalett i BASTkjolar, och i bakgrunden 14 JULgranar.

– Du inser säkert att det inte bara handlar om att tänka utanför lådan, utan även om att våga prova nya sätt?