Min första “äkta” upplevelse av gospel var i Frogman Henry’s dåvarande frus lilla träkyrka under bron i Algier på andra sidan Mississippi i New Orleans. Det var falskt, det var amatörer, det var kakigt sväng och pastorn hade en Cheva med julgransbelysning – det var det bästa jag varit med om!

Det som var en total knockout för mig var med vilken entusiasm och uppriktig glädje dom gastade i guds ära. Ett sånt brinn kan självklart trimmas till skicklighetens höjder, men det är brinnet som fängslar.

-I sverige har vi en man som brinner för Gospel sedan många år, och som själv spelat sig genom decennier av blues med brinnande artister som Peps Persson. Idag är han aktuell ihop med Jonas Mr Rhythm’n Blues Bernholm med att ge ut en fantastisk gospelplatta med sin gospel-älskling ”Madame” Marie Knight. Han är också aktuell med egna plattor, Sonet Records kommer nämligen att återutge hans tidiga 70-talsplattor på CD.

Många bluesdiggare känner till ”Slim” Notini. Detta grundar sig framför allt på det faktum, att han sommaren 1967 i egenskap av pianist befann sig i en inspelningsstudio i Chicago med Magic Sam och hans band. Denna session resulterade i LPn ”West Side Soul”, som Robert Koester producerade för sitt legendariska Delmark Records.

Slims intresse för svart amerikansk musik – framför allt blues – startade tidigt. I april 1964 spelade han med sitt band in låtar av Fats Domino, B.B. King och Amos Milburn. Bland Slims tidiga avtryck i svensk blueshistoria finns en LP med Peps Persson (1967), en med det egna bandet ”Slim’s Blues Gang” (1971) och ytterligare en LP med Peps (1975). Året därpå gjorde han en live-LP med Cyndee Peters. Redan 1969 hördes Slim sjunga och spela blues i svensk TV.

Slim har tjänat musikbranschen på många sätt. Han producerade en serie återutgivnings-LPn för Jonas ”Mr R&B” Bernholm på dennes etiketter Route 66 och Blues Boy åren 1977-84. Han arrangerade konsertturnèer i Norden med R&B-artister som Roy ”Good Rocking” Brown, Charles Brown, Ruth Brown, Jimmy McCracklin, Rosco Gordon och Nappy Brown (1977-83). För övrigt har Slim turnérat med t.ex. Albert Collins, Louisiana Red, Jan Harrington, Cyndee Peters & Eric Bibb. Han spelar piano på ett antal 70- och 80-talsplattor med Ulf Lundell, Rolf Wikström, Rocking Dopsie, Sumpens Swingsters, The Four Roosters m.fl.

1990-talet har Slim skrivit, framfört och spelat in egen musik som speglar hans nyvunna gudstro.

PS: Slim är också aktuell med sitt genusblandade gospelband, KYRKJAZZGRUPPEN, som ger konserter i kyrkorna eller varhelst man är beredd att lyssna på svängig och stämningsfull gospel

SKIVORNA
För tre år sedan grävde Slim fram ett antal gospel-78:or, som han tyckte folk borde få höra. Jonas Bernholm nappade på idén och de bägge lanserade CD-etiketten “Gospel Friend”. Den första utgåvan “Hallelujah What a Song!”, med den oerhörda sångerskan Marie Knight, slog knock på publiken liksom på recensenterna. Sen dess har Slim producerat ytterligare tre CD:n på Gospel Friend: J. Earle Hines & His Goodwill Singers, Clara Ward & the Ward Singers, respektive the Dixie Humming Birds