mindovermatterTror du att ditt IQ (ett testat värde på din Intelligenskvot) är något du föds med och som avgör hur det går för dig i livet?

Tänk om. En amerikansk professor trodde lika och lät testa ett stort antal barn och beslutade sig för att under många år följa dessa barn genom skola och karriär – med utgångspunkten att de skulle styra landet på alla viktiga poster när de peakade.

Vad tror du hände?

Well… sorry to say, eftersom det tog över 20 år att utvärdera experimentet, så presterade de barn som hade högst IQ… EXAKT som genomsnittet. Ok, ungefär som genomsnittet då… Poängen är att de förutsättningar du föds med spelar en viss roll i början av livet, men allt mindre roll längre fram. Då är andra faktorer av större betydelse:

1. Hur lång tid du lägger
inom ett visst område Den magiska siffran, för att vem som helst skall bli världsbäst på något, är när de har övat mer än 10 000 timmar. Trot eller ej, men de som lanserar den här tesen har gått tillbaka och tittat på alla “exceptionella” människor som lyckats inom ett visst område – Bill Gates, Tiger Woods eller vem du vill – och konstaterat att SAMTLIGA lagt sina timmar på ett eller annat sätt. Observera att 10 000 är ett snittvärde. Det innebär att för vissa räcker kanske 3 000 och för andra krävs 15 000.

2. När du är född
Det handlar INTE om horoskop – utan snarare om ett “fönster av möjligheter” som öppnar sig för vissa årskullar, men för andra inte. Samtliga i Microsofts ledning är födda inom ett år från varandra. Det har visat sig att personer som är födda tre år tidigare och tre år senare med samma IQ och andra förutsättningar, har lyckats betydligt sämre.

3. Vilka omständigheter du lyckas hamna i
För att kunna lägga dina 10 000 timmar måste du hamna i omständigheter som tillåter att du gör det! Bill Gates hade genom en slump tillgång till världens då mest avancerade dator, och lyckades få mer timmar än alla andra genom att göra deras läxa åt dem, flummigt och lönsamt, vilket visar att om du brinner för något blir du bäst!

Boken som beskriver detta och en hel del annat coolt om hur IQ aldrig kommer att vara i vägen för dig inom vad som helst – om du är beredd att lägga tiden… om du sedan blir framgångsrik inom det du är världsbäst inom… och avgörs av när du är född… samt vilka omständigheter du hamnar i: heter Outliers (Framgångsfaktorn på svenska) av Malcolm Gladwell.

Vad tänker du bli världsbäst på härnäst?