Jag hade medverkade som hypnos-stöd till en kollegas mor i 80-års ålder för att operera ut åtta tandrötter i överkäken. Hon ville inte ta narkos och tålde inte lokalbedövning sedan hon var barn sa hon. Inte allergi, men den har aldrig fungerat.

tandoperation2

Jag startade med HOAM-induktionen jag och Fredrik Praesto tagit fram för dentalvården i kombination med Havening och Trauma Tapping för att vänja ansiktet vid beröring. Därifrån djupare trans i tandläkarstolen där vi bad kroppen ta emot lokal-bedövning även om medvetandet tvivlade på att det fungerade, förklarade vad som skulle hända och sedan stack klienten och jag och fiskade torsk i hennes barndom i Norge under det att tänderna drogs.

Jag var även inspirerad av Dr Jack Gibsons memoarer om 4000 kirurgiska ingrepp med hypnos som stöd och ofta enda bedövning. Hans enkla tes är att “jag talade om för dom flesta att om dom lyssnade på min röst och gick djupt i avslappning skulle smärtan bli minimal, och när man är rädd för smärta eller känner den redan, så gör man vad som helst för att slippa – det funkar alltid”.

Det mest minnesvärda är att hon i princip inte kände smärta ens 7 timmar senare, och till och med var hungrig. Min teori är att kroppen har enklare att läka och släppa smärta när den är med på hela resan. Narkos måste vara ett helvete för kroppen – det blir svart, sen är man tillbaka, och något fattas.

Det var fantastiskt att få höra henne skratta innan hon åkte därifrån. Läs tandläkaren och dotterns upplevelse här.

 

En spännande och vällyckad erfarenhet
Här skriver tandläkare Susanna Mellstrand, på bilden med sin tandsköterska Eva Hjelm 

tandläkare_susanna_mellstrandJag har för första gången under mitt 20-åriga yrkesliv behandlat en patient under hypnos. En spännande och vällyckad erfarenhet.

Patienten, en äldre kvinna, sökte akut för att hon hade förlorat sin bro i ena käken och de rötter som fanns kvar behövde tas bort. Patienten var mycket orolig och rädd inför behandlingen och berättade att hon har haft dåliga erfarenheter av bedövning hos tandläkaren. Både att den inte tar ordentligt och att hon blivit dålig efteråt. Vi bokade ändå tiden och satte upp gott om tid för att kunna ta det lugnt och inte stressa henne mer än nödvändigt.

Patientens dotter hörde av sig och undrade om det var okej att prova hypnos under behandlingen och då jag har hört om lyckade behandlingar med hypnos tidigare var det för mig en självklarhet att prova.

Då patienten kom var hon mycket ledsen och orolig, vi visade in henne i separat behandlingsrum i väntan på hypnotisören. Jag hade behandlingar i annat rum, så jag fick inte vara med när de påbörjade hypnosen. Då vi kom in för att påbörja behandlingen var patienten redan hypnotiserad och mycket lugn. Hon var helt avslappnad under hela behandlingen som gick mycket bra. Bedövningen tog, hon hade inga smärtor då vi tog bort rotresterna.

Samarbetet med Ulf, hypnotisören gick enligt mig bra. Han pratade med patienten under hela behandlingen och förstärkte då han såg att vi gjorde för patienten obehagliga, jobbigare moment. Jag fick också utrymme att tala om vad jag gjorde och hur det skulle gå till. Då jag var klar avslutades hypnosen med att jag fick vara med och ta upp stolen i sittande läge. Patienten var lugn och trött och lättad över att behandlingen var över och att hon inte hade haft ont eller känt obehag.

Vid kontroll senare samma vecka visade det sig att patienten inte hade behövt ta smärtstillande, trots att vi hade tagit ut 8 tandrötter och hon hade inte heller blivit dålig på samma sätt som hon brukar bli efter bedövning. Läkningen gick mycket bra och snabbt. Patienten var mycket nöjd, jag med.

Jag tycker att hypnos kan vara ett bra komplement vid tandvårdsrädsla som hjälp för både den oroliga patienten och stöd för tandläkaren att ge en så odramatisk behandling som möjligt.

Susanna Mellstrand
Leg. Tandläkare
Enskedevägen 81
122 63 Enskede
08-648 18 53
www.tandlakaremellstrand.se

 

Tron Försätter Berg
Här skriver dottern till patienten

tonehemsidanI dag har jag fått uppleva något helt magiskt, jag är fortfarande lite omtumlad!

Min kära mor fick göra en akut större tandoperation, något hon var verkligen förtvivlad över. Hon sov inte på fyra nätter. Ångesten var så stor, då bedövning aldrig har fungerat, och hon vet att detta kommer göra fruktansvärt ont. Tandläkaren har satt av en hel timme, bara där finns det grund till oro. Jag funderar på hur jag kan hjälpa min mor, då operationen är helt nödvändig, det finns inget alternativ.

Så slår det mig, min gode vän Ulf Sandström, som arbetar som hypnoterapeut kanske vill testa hypnos på en tandoperation? Ringer och får ett rungande: Självklart, när och var?

 

Vi möts 45 minuter innan tandläkaren ska börja bedöva och Ulf sätter sig med mamma, och får ner henne i en djup hypnos. Det är svårt att hålla ögonen öppna även för mig efter ett tag! Han pratar, berättar, klappar och stryker – gör sin magi helt enkelt. Tandläkare Susanna Mellstrand har fantastiskt nog ordnat ett eget rum för oss, så mamma sitter redan i tandläkarstolen och behöver inte förflytta sig alls. Susanna börjar med bedövningen, och det går bra. Nu väntar vi alla spänt på om detta kommer fungera.

Det gör det! Susanna gör allt som om inga problem fanns, Ulf sitter bredvid mamma och pratar så att ingen smärta känns, allt är lugnt, inga skrik, ingen smärta. Helt otroligt! Även 1 timme efter operationen, då bedövningen har släppt och tandläkaren sa att det kommer göra ont så ta alvedon – ingen smärta! Spännande att se hur läkningen av detta går, jag tror ju att det kommer gå fortare och bättre än genomsnittet. Fortsättning följer…

Stort tack till Ulf, Susanna och Eva!

Så om du är rädd för något, vad det än är – så rekommenderar jag fullt och helt att anlita Ulf Sandström. Ingenting är omöjligt efter att ha bevittnat detta!

Läs hela historien i hennes blog här >>